Nu kan vi stolt presentera att åtta nya sociala företag antagits till SoPacts femte programomgång för sociala entreprenörer. Under tolv veckor erbjuder SoPact ett ramverk för deltagarna att utveckla, testa och sprida lösningar på behovsdrivna samhällsutmaningar.

SoPact är ett samverkansinitiativ mellan Socialhögskolan, Lunds universitet, Helsingborgs stad och Tillväxtverket. Komplexa samhällsutmaningar kräver nya metoder, arbetssätt, samverkansformer och lösningar. Under programmets gång kommer SoPact att facilitera möten med olika förvaltningar och utvecklingsprojekt inom Helsingborg stad, aktörer inom näringslivet såväl som forskare och studenter på Lunds Universitet, Campus Helsingborg.

Med SoPact vill vi utforska möjligheter att identifiera och stötta entreprenörer så väl som intraprenörer som tillsammans med studenter och forskare, vill utveckla och sprida nya metoder, verktyg och tjänster för socialt arbete i en föränderlig värld med påtagliga samhällsutmaningar, säger Marcus Knutagård, biträdande prefekt Socialhögskolan.

Det finns en stor bredd bland de deltagande entreprenörernas verksamheter. Sire fastigheter, drivs av arkitekterna Göran Lundqvist och Lotten Lundqvist och ska utveckla och förvalta bostäder med låga boendekostnader för resurssvaga hushåll.

Det långsiktiga målet är att bidra till en ökad boendeintegration i samhället, säger Göran Lundqvist.

My Gullstrand är grundare till Familjen AB, en butik men begagnade barnsaker som säljs på kommission, och drivs av att förändra synsättet på hur vi konsumerar och förbrukar saker.

Jag är också jätteintresserad av att ta hjälp av folk som står långt utanför arbetsmarknaden, och ge dem en meningsfull sysselsättning, exempelvis genom att anställa de som kan sy och laga saker till försäljning, säger My Gullstrand.

My Gullstrand och Peter Løvschall

Acceleratorprogrammet kommer att genomföras på olika platser i Helsingborgs stad för att skapa kontaktytor för nya utvecklingsprojekt och samverkansformer.

SoPact är ett sätt för staden att skapa förutsättningar och en kontext för entreprenörer med idéer som är socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart och som kan bidra till vision 2035 då Helsingborg ska vara den kreativ, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag, säger Peter Arvebro, enhetschef Högre utbildning och kompetensförsörjning, Helsingborgs stad.

Hannah Pettersson och Peter Arvebro

SoPacts acceleratorprogram för sociala entreprenörer avslutas med Social Impact Day den 12 juni på Think Open Space i Helsingborg.

Följande sociala företag deltar i vårens program

HELSAM
Samverkan mellan föreningar med social verksamhet i Helsingborg. Tillsammans skapar vi positiv förändring för personer i behov av stöd och hjälp.

Horse & Nature – trauma & psykoterapicentrum och MiMer Centre
Erbjuder människor med psykisk ohälsa och traumatiska erfarenheter hästassisterad psykoterapi, traumaterapi och support. MiMer är ett kunskaps,- informations-, utbildnings- och forskningscenter för hästassisterade behandlingar, hästars behov och välfärd, och trauma.

Kompis Sverige
Vår vision är ett samhälle där alla deltar på samma villkor och känner tillit till varandra. Människor med olika bakgrund möts sällan, vilket kan leda till misstro, fördomar, och att vi inte tillvaratar vår gemensamma potential. Skapar möten mellan nya och etablerade svenskar och ökar därmed deltagarnas kunskap om och förståelse för varandra.

Salt Water Farming
Idag saknar många tillgång till en ren och pålitlig vattenkälla och vår ambition är att vår innovation ska öka tillgången till rent vatten för människor i denna utsatta situation. Vår organisation vill tillhandahålla en solvärmedriven vattenkälla genom att etablera nära samverkan med relevanta partners så att vill kan realisera vår ambition.

Sire Fastigheter
Genom vår innovationsmetod för bostadsutveckling utvecklar vi en affärsmodell för bostäder med låga boendekostnader för resurssvaga hushåll som bidrar till en ökad boendeintegration i samhället.

Café Välkommen
Startades för två år sedan för att skapa en gemensam och integrerande mötesplats för kvinnor. Genom driftiga kvinnor med stora visioner har ett företagskoncept vuxit fram. Vi är därför i full gång med att förverkliga drömmen om att starta upp ett kvinnoföretag ur Café Välkommen. Vår spetskompetens är sömnad, men vi har även fler tjänster på gång.

 VÅGA
Arbetar med att göra nöjesbranschen till en plats där alla är välkomna och kan ha kul utan att vara utsatta. Genom att utgå från praktisk utbildning och verktyg skapar vi förutsättningarna för att personal ska kunna förhindra samt hantera sexuella trakasserier och övergrepp.

Familjen AB
En verksamhet där begagnade barnsaker säljs på kommission. Drivkraften ligger i att förändra synsättet på hur vi idag konsumerar och förbrukar saker. Det långsiktiga målet är att skapa hållbara lösningar för kundgrupper som inte ser det som ett självklart val idag.

 

Bilder från vår bootcamp i förra veckan.

Från vänster: Christine Antaya, Socialhögskolan, Katarina Felicia  Lundgren, Horse & Nature och MiMer, Emelie Dahlström, SoPact, Linnea Håkansson, Kompis Sverige, Richard Westerlind, Salt Water Farming, Jörgen Wahlsgtröm, Helsam, Iman Al Hamedi, Café Välkommen, Maximilian Cierpisz, Salt Water Farming, Susanne Sellami, Café Välkommen, Christian Boysen-Dinesen, VÅGA, Mia, Café Välkommen, Göran Lundqvist, Sire Fastigheter, Jan Abrahamsson, SoPact, Amanda Holm Strandqvist, Kompis Sverige, Hannah Petterson, SoPact