Sire fastigheter ska utveckla och förvalta bostäder med låga boendekostnader för resurssvaga hushåll. Genom utformning, innehåll och placering kan bostaden fungera som medel för en ökad boendeintegration mellan människor med olika socioekonomisk bakgrund. Sire fastigheter drivs av arkitekterna Göran Lundqvist och Lotten Lundqvist.

Vad är kärnan i detta projekt?

När man pratar om bostäder med låga boendekostnader finns det ett stort fokus på hur produktionen av bostäderna kan göras mer kostnadseffektiv. Men produktionen är i slutet av en bostadsutvecklingsprocess och vi vill fokusera på användarens behov och livssituation i tidiga skeden av processen. Vår innovationsmetod för bostadsutveckling tar därför utgångspunkt i användarnas behov genom en s.k. användardriven dialog och vår lösning blir därigenom behovsstyrd snarare än efterfrågestyrd, vilket skiljer sig från hur nyproduktionen på bostadsmarknaden ser ut idag. Det gör att bostaden kommer att vara anpassad till de boendes livsstil, levnadsmönster, sociala behov och ekonomiska förutsättningar.

Kan vi genom olika samverkansformer i olika skeden förändra sättet vi bor på?

Vad är nästa steg för er?

Det finns ett stort behov av bostäder med rimlig hyra för resurssvaga hushåll då en stor andel av den framtida förväntade hushållstillväxten sker i grupper där de ekonomiska förutsättningarna många gånger är begränsade. Vi är övertygade om att framtida framgångsrika arbeten kring hållbarhet, jämställdhet och välfärd är beroende av tvärsektoriella samarbeten. Tillsammans med en arbetsgrupp som består av aktörer från olika sektorer: det offentliga, privata, ideella och akademin ska vi vrida och vända på dessa komplexa utmaningar där bland annat en viktig del är att hitta alternativa finansieringslösningar.

Varför sökte ni till Sopact?

Fastighetsbranschen har traditionellt sett ett stort fokus på riskminimering och en brist på innovation. I den traditionella kontexten behöver vi få hjälp med hur man kan navigera i mellanskiktet mellan socialt entreprenörskap och fastighetsbranschen. Hur kan de samhällsekonomiska vinsterna av vårt arbete mätas och hur kan ett förtroendekapital kring de frågeställningarna skapas och hur kan det sedan kommuniceras?

Hur navigerar man i mellanskiktet mellan socialt entreprenörskap och fastighetsbranschen?

 

 

Text och foto: Christine Antaya