Vad är Horse and Nature?

Det är ett traumacentrum, som ska kunna ge behandling och support, hålla utbildningar och sprida kunskap och verka för forskning om trauma och hästassisterade terapier och andra hästassisterade aktiviteter.

Vi jobbar med hästassisterad psykoterapi, traumaterapi och mindfulness. Det är alltid välgörande för en människa att vara i naturen och vara med hästar, men vi erbjuder så mycket mer än det. Att arbeta med psykoterapi, traumaterapi och mindfulness, med hästar som en del av teamet – kräver mycket kunskap, om både psykoterapi/traumaterapi/mindfulness OCH hästar och deras beteenden. Men också om vad hästar behöver för att må bra.  Jag har jobbat med det i Tyskland och har gått olika utbildningar i andra länder. Det är stort internationellt, men har inte riktigt kommit till Sverige än.

Vad har du för bakgrund?

Jag är kognitionsvetare och mindfulnessinstruktör och har jobbat med svårt traumatiserade människor, tillsammans med hästar, ute i naturen. Jag är alltså inte själv psykoterapeut utan jobbar i team med psykoterapeuter, psykologer och läkare, där jag är den som är ansvarig för hästarna och för häst-människa interaktionen.

Verksamheten driver vi idag under namnet Horse & Nature och jag driver även en stiftelse som heter MiMER (Minds in Motion Education and Research Centre). I augusti anordnar stiftelsen ett internationellt symposium där människor som arbetar med hästassisterad psykoterapi, traumaterapi, coachning och från hela världen samlas.

Varför sökte du till Sopact?

Jag har en etablerad verksamhet, men har hittills i Sverige främst jobbat med grupputveckling för företag och personlig utveckling, men än så länge inte med så många terapiklienter. Vi behöver komma längre i det arbetet, och jag hoppas få en skjuts av acceleratorsprogrammet.
Målet med att vara med i Sopact är bland annat att genom forskarkontakter få till en pilotstudie av hästassisterade interventioner och sätta oss som experter inom området på kartan.

”Det krävs mycket kommunikation, eftersom det är ett så okänt sätt att arbeta”

Det finns intresse i forskarvärlden och bland studenter; jag får många förfrågningar. Det vaknar sakta men säkert, jag tror att 2018 kan vara ett genombrottsår. Men det krävs mycket kommunikation omkring detta, eftersom det är ett så okänt sätt att arbeta.