Den 25 maj anordnade SoPact och Socialhögskolan vid Lunds universitet en endagskonferens på Campus Helsingborg i samarbete med Helsingborgs stad. Nedanstående text är en sammanfattning av dagens inspirerande och samskapande innehåll! Dagen startades med en gemensam introduktion och efter lunch delade deltagarna upp sig i förvalda temagrupper för att jobba vidare under de tematiserade idélabbarna.
Syftet med konferensen var att genom kreativa samarbeten och gemensam kunskap identifiera utmaningar och lösningar. Samt att även arbeta fram konkreta idéer till gemensamma projekt som kan lösa samhällsutmaningar och bidrar till ny kunskap eller forskning. Utgångspunkten för dagen var att nya utmaningar kräver nya metoder och nya samarbetsformer.
Dagen inleddes med välkomnande och introduktion av SoPacts acceleratoransvarig Emelie Dahlström. Därefter tog Ann-Christine Borgman, ordförande för Socialnämnden i Helsingborg vid som framhöll tillit, inkludering och goda relationer som en viktig faktor i samhällsbyggandet.
Generaldirektören för Myndigheten för delaktighet, Malin Ekman Aldén, var därefter inbjuden till att prata om digitaliseringens utmaningar och möjligheter utifrån ett tillgänglighetsperspektiv. Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att verka för att funktionshinderspolitiken ska få genomslag i hela samhället.
”Digitaliseringen ses som välfärdens framtid, men är digitalisering något alla kan ta del av?”
Inger Ashing, direktör för Delegationen mot segregation tog sedan över för att tala om segregation som en av bristerna i dagens väldfärd. Segregation är ett problem, men det finns många olika definitioner på vad det är. Man kan exempelvis leva segregerat även som integrerad. Segregation handlar om relationer mellan områden och grupper, inte etnicitet. Samskapande mellan stat, kommun, landsting, region, näringsliv och civilsamhället är viktigt.
”Det finns brister i välfärdssamhället, välfärden når inte alla.”
Panelsamtal – hur kan vi bidra till att öka samskapandet?
Deltagare var Inger Ashing, direktör för Delegationen mot segregation, Malin Ekman Alden, generaldirektör för Myndigheten för delaktighet, Emil Robertsson, arbetande styrelseledamot inom digital transformation, Dinah Åbinger, socialdirektör för Helsingborgs stad, Marcus Knutagård, universitetslektor på Socialhögskolan vid Lunds universitet.
Det som diskuterades under samtalet handlade bland annat om vikten av att sluta prata och börja agera samt att ha nyttan i fokus. Universiteten behöver få möjlighet att tänka det oväntade och se till att kunskap och forskning kommer till nytta. Hitta tvärsektionella och holistiska arbetssätt där alla är inkluderade. Nya utmaningar kräver nya sätt att samverka och ett annat typ av ledarskap!
” Det var en resursstark panel, men att det samtidigt fanns en poäng att ställa just de på sådana positioner till svars.” – Panelmoderator Kalle Pettersson, digital utvecklingschef i Helsingborgs stad
Dagens tre teman
I de indelade temagrupperna hölls inledande presentationer, och därefter hölls idélabben, där temagrupperna delades in vid samtalsbord och ägnade eftermiddagen åt att utarbeta idéer och utbyta erfarenheter. Vissa idéer som presenterades visade sig redan finnas inom andra verksamheter eller kommuner som ett bevis på att det saknas kontaktytor och forum för tvärsektoriella samtal och möten.
Samskapande
Arne Kristiansen, Cecilia Heule och Marcus Knutagård från Socialhögskolan inledde med att berätta om initiativet Mind the Gap, att överbygga klyftor och samverkan i socialt utvecklingsarbete både i praktik, forskning och utbildning. Flera alumner från Socialhögskolans mobiliseringskurs, där brukare läser tillsammans med socionomstudenter, deltog också i samtalet. Under diskussionerna som fördes menade många att det behövs incitamentsstrukturer för att mäta hur anställda samverkar. Något som man också återkom till var att det är viktigt att hitta olika sätt att mötas över gränser: fysiska och digitala platser. Det är också viktigt att få till långsiktiga processer, så att allt inte bara avstannar efter att det aktuella projektet har löpt ut.
Digitalisering av socialt arbete
Digitalt lärande mellan brukare
Pernilla Kvist och Jennie Pålsson från Helsingborgs socialförvaltning tog upp exempel så som att många använder smartphone och inte dator, så att lära ut hur tekniken fungerar på dator är ofta meningslöst, Det är också viktigt att möta folk där de är, exempelvis på biblioteket, där bibliotekarierna ofta nu får ta rollen som digitala vägledare.
Undervisning om digitalisering på socionomprogrammet
Gabriella Scaramuzzino och Marianne Larsson Lindahl från Socialhögskolan vid Lunds universitet pratade om nya utbildningsmoment i digitala interventioner på socionomprogrammet på Socialhögskolan.
“Våra studenter måste få digital kompetens. De fick en uppgift att tänka ut en digital intervention, utan att behöva ta hänsyn till ekonomi eller juridik; uppgiften vara att tänka helt fritt. Många av idéerna som presenterades av studenterna handlade om att sänka ribban till stöd.”
Andas! En ångestsimulator
Socionomstudenterna Alice Eriksson, Fatme Audi och Wendela Hildoff, studenter vid Lunds universitet presenterade sin idé om Andas! en Virtual Reality-dräkt som ska simulera en ångestattack.
“En av de jobbigaste sakerna med panikångest kan vara att inte bli förstådd. Därför tänkte vi ut ett verktyg som skulle skapa medkänsla, bokstavligt talat.”
Under idélabben identifierades bland annat en nuvarande begränsad användarvänlighet, socialsekreterares tidsbrist samt digitalisering och tillit och förtroende som utmaningar. Potentiella lösningar skulle kunna vara att skapa tvärsektoriella team, identifiera flaskhalsar för att frigöra tid samt en så hög individanpassning som möjligt för känsla av självbestämmande.
En socialt hållbar stad
Det mixade boendet Brigaden
Przemek Malachowski som är chef för området BoSocial Utveckling på Helsingborgshem berättade om Brigaden. Ett planerat boende som kommer att vara en kombination av ett trygghetsboende för de över 70, blandat med lägenheter för unga vuxna som åtar sig att göra en social insats. Hälften av de unga är nyanlända.
Sire Fastigheter
Göran Lundqvist, deltagare i SoPact samt grundare av Sire Fastigheter som utvecklar bostäder som genom utformning, innehåll och placering kommer att fungera som medel för en ökad boendeintegration mellan människor med olika socioekonomisk bakgrund.
Café Välkommen
Susanne Sellami som är brobryggare i Helsingborgs stad samt deltagare i SoPact, berättade om sitt arbete för integration i Helsingborg och om starten och den vidare utvecklingen av Café Välkommen.
Under idélabben diskuterades sätt på vilka vi kan få folk kan mötas på olika sätt. Vikten av att fånga upp behov och bygga upp strukturer utifrån dem underströks. En konkret idé handlade om att införa sociala klausuler när kommunen upphandlar, till exempel att anställa lokalt. Andra spännande potentiella projekt handlade om att utveckla stadsodlingar, och skapa ett hållbarhetscenter: ett fysiskt hus där olika verksamheter syns och kan samarbeta. Behov av nya processer och styrmodeller, att bryta traditionella strukturer samt förmågan att se helheten integrerat med individens behov var tre andra ämnen som diskuterades under idélabben. Det konstaterades vidare att oavsett utmaning, krävs förebyggande arbete, delaktighet och eldsjälar.
Nästa steg
Den 17 augusti och 16 november kommer det att hållas uppföljningstillfällen för att fånga upp och vidareutveckla konkreta idéer och samarbetsstrukturer som grundlades under konferensen.
”Det ger mycket att träffas över gränser och skaffa sig nya bekantskaper och möjliga samarbetspartners” – konferensdeltagare
Detta inledande tillfälle var en möjlighet att träffas i nya konstellationer och många uttryckte att det fanns ett värde i sig med att skapa nya former för att arbeta. En av de konkreta lärdomarna var att det finns anslag att söka, även för samarbetsprojekt över gränserna som trots allt finns mellan brukare, universitetet, näringslivet, och den offentliga sektorn.
Nikki Schmidt och Mina Legnered från Simply Draw it Big,
som under dagen genomförde graphic recording av dagens teman.
Foto och text: Christine Antaya & Sofia Rydh