Pernilla Danielsson från PART gick igenom sociala utfallsberäkningar, en metod för att beräkna det ekonomiska värdet en insats skapar för samhället. Pernilla delade med sig av erfarenheter i deras arbete med psykisk hälsa bland barn och unga i Helsingborgs stad och hur det fungerar mer specifikt vid utfallsberäkningar. Vid dessa beräkningar involveras relevanta intressentgrupper och insatsens potential till förändring för gruppen värderas högt – för att på så vis ta reda på den effekten insatsen skapar för samhället.

 

 

”Hur värderar vi den data vi får in?” – Malin Arvidson

Under eftermiddagen fick vi lyssna in kring andra perspektiv på utvärdering och effektmätning av Malin Arvidson och Stig Linde, forskare på Socialhögskolan vid Lunds universitet, med stor erfarenhet av detta. Malins forskningsintresse behandlar bland annat utvärderingsmodeller anpassade för icke-vinstdriven och idéburen verksamhet som syftar av att fånga socialt värde. Under eftermiddagen presenterades bland annat exempel från Acacia och Barnrättsbyrån och hur de arbetat med att mäta den sociala nyttan som skapats för olika intressenter och samhället. Malin och Stig håller även i en uppdragsutbildning i form av en kurs i utvärdering av socialt arbete, som går att läsa mer om här.

”Lista dina intressenter och varför de är viktiga och på vilket sätt.” – Malin Arvidson

 

 

Stort tack till PART och till Malin och Stig vid Socialhögskolan för nya infallsvinklar och metoder för hur positiva samhällseffekter kan mätas, beräknas och utvärderas.