Frågor och svar

Sopact är en innovationsfrämjande verksamhet vid Lunds universitet.Vi katalyserar idéer som tar tillvara på samhällets potential.Och arbetar utifrån samskapande processer som testar, identifierar och skapar lösningar på komplexa samhällsutmaningar.
Innovationsmyndigheten Vinnovas definition är att lösningens huvudsyfte är samhällsnyttan, den är inte en bieffekt.Exempel på historiska och idag helt vedertagna sociala innovationer är ambulansen, förskolan och biblioteken.Sociala innovationer är inkluderande eftersom de utvecklas nära slutanvändaren och ofta i en samskapande process mellan den sociala innovatören, offentlig sektor, privat sektor, akademin och som sagt slutanvändaren.
Sopcat driver just nu inte ett acceleratorprogram så vi har inget ansökningsförfarande.Däremot är du alltid välkommen att kontakta oss om du som social innovatör undrar vart du skall vända dig med dig samhälls förbättrande idé.
Sopacts lärprocess kring behovsdrivet stöd till sociala innovatörer, är ett projekt som vi driver och där finansiering sker genom Vinnova, Helsingborgs stad och Lunds universitet.Projektet, Ett hållbart Skåne, finansieras av Tillväxtverket, Region Skåne och Lunds universitet.
Sopact är en innovationsdrivande verksamhet vid Lunds universitet och där specifikt Socialhögskolan.Socialhögskolan har sin verksamhet dels på Lunds universitet, dels på Campus Helsingborg där vi har vårt kontor.
I vårt projekt Sopacts lärprocess kring behovsdrivet stöd till sociala innovatörer, har vi rekryterat 9 sociala innovatörer till processen. Dessa bistår vi med affärsutveckling och i det ingår även att se hur man kan finansiera sin verksamhet. Däremot ingår det inte i vårt uppdrag att bistå andra sociala innovatörer som inte ingår i lärprocessen.
Båda projekten utgår från Skåne, det ena lokalt i Helsingborg och det andra regionalt men i båda fallen är ambitionen att resultaten av projekten bistå hela Sveriges sociala innovationssystem.
Enklas är att följa oss och våra lärdomar i projekten på vår hemsida, Facebook, Instagram och Linkedin.
Sopact är en innovationsfrämjande verksamhet vid Lunds Universitetsom katalyserar idéer som tar tillvara på samhällets potential.
Kontakta oss:
Jan AbrahamssonVerksamhetsledare Sopact +46 (0) - 73 06 710 30
Marcus KnutagårdBiträdande Prefekt Socialhögskolan+46 (0) - 70 913 61 89
Besöksadress:
Campus HelsingborgUniversitetsplatsen 2252 25 Helsingborg

Privacy Preference Center