Blogg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse at dolor sed purus egestas imperdiet malesuada ut enim.

Rekryteringslabb

Sopact söker nu sociala innovatörer (studenter, forskare, entreprenörer och intraprenörer med lösningar på samhällsproblem) till vår lärprocess kring behovsdrivet stöd till sociala innovatörer! ?

Lärproceasen kretsar kring fyra olika testmiljöer som upprättas utifrån identifierade samhällsutmaningar hos fyra förvaltningar i Helsingborgs stad. Den 21-22 maj genomför vi ett rekryteringslabb där vi söker sociala innovatörer som under 17 månader får en möjlighet att utveckla och testa sina samhällsförbättrande idéer med stöd av Sopact.


Sopact Impact Day 2018

Med denna Sopact Impact Day summerade vi tre års erfarenheter och lärdomar från att stötta 42 sociala entreprenörer i Skåne.

Dagen innehöll ett ett samtal om entreprenörskap som motor för transformation och innovation i en föränderlig värld. I samtalet deltog Sara Damber, social entreprenör och grundare av stiftelserna Friends och Reach for ChangeSasa Farkas, social entreprenör och grundare till ApParkingspot, Joakim Jansson, en av grundarna till DigJourney, Annette Melander Berg, Näringslivsdirektör i Helsingborgs stad samt Emelie Dahlström, Sopact.

Med samtalet som ram intog därefter de åtta sociala entreprenörer som deltog i Sopacts acceleratorprogram scenen och presenterade sitt sociala företag inför en fullsatt salong på Röda Kvarn i Helsingborg. Vi vill ännu en gång rikta ett stort grattis till våra fantastiska entreprenörer, Alma Raissova, Charbel Tawk, Christian Altenius, Faisal Albinali, Jian Chen Jehpsson, Jonas Fröjd, Leslie Alfredsson, Maria Samuelsson och Oscar Jorman.


​Heldag om entreprenörskap och innovation i Helsingborg

Tisdagen den 11 december genomförs en heldag för entreprenörskap, innovation och transformation i Helsingborg. Åtta företag från Sopacts program för sociala företag och sju entreprenörer på #HBGTECH presenterar sina bolag och lösningar för potentiella samarbetspartners och investerare.

SoPact är ett samverkansinitiativ mellan Helsingborgs stad, Lunds universitet och Tillväxtverket och har sedan 2016 stöttat 42 sociala entreprenörer att testa, utveckla, kommunicera och sprida sina samhällsförbättrande verksamheter. Som en del av regeringens strategi för att främja social innovation och socialt företagande har SoPact fått 4 miljoner från innovationsmyndigheten Vinnova för att vidareutveckla sina metoder med syfte att öka affärs- och partnerskapsrelationerna mellan offentliga myndigheter och sociala entreprenörer i Sverige. Förmiddagen den 11 december inleds med en summering av projektets lärdomar och en framåtblick i ett panelsamtal kring kreativitet, innovation och digital transformation med Sara Damber, social entreprenör och grundare av stiftelsen Friends och Reach For Change, Annette Melander Berg, näringslivsdirektör Helsingborgs stad, Joakim Jansson, grundare DigJourney och Sasa Farkas, grundare ApParkingspot. Förmiddagen avslutas med att SoPacts åtta deltagande sociala företag presenterar sina lösningar på några av vårs tids komplexa samhällsutmaningar.

 

SoPact Impact Day är både ett avslut och ett avstamp. Vi firar och lyssnar på de åtta sociala företag som under tolv veckor med SoPact vidareutvecklat sina verksamheter. Vi kommer också blicka framåt och presentera den nya fas som social innovationsfrämjare som vi går in ifrån 2019, säger Emelie Dahlström, acceleratoransvarig på SoPact

 

Under eftermiddagen samlar #HBGTECH techbolag, startups och investerare tillsammans på Radisson Blu Metropol Hotel i Helsingborg. Dagen innehåller inspiration från Pingis Hadenius, presentationer från erfarna lokala entreprenörer samt mingel och idéutbyte med ett växande community kring entreprenörskap och kreativitet.

 

- Det är fjärde gången vi kör #HBGTECH och jag är glad att se hur vårt community i Helsingborg växer och fler blir involverade. Till #HBGTECH kommer startups, lokala organisationer och investerare och att se hur människor stöttar varandra är nästan magiskt! Säger Alex Bastien, acceleratoransvarig på Think Accelerate.

 

Helsingborgs stad vill stärka ställningen inom innovationsarbete och tech och i staden finns många bra initativ både i det etablerade näringslivet och i innovationssystemet.

- En sådan här dag är ett jättebra sätt att synliggöra dessa initiativ och skapa nya kontaktytor. Det skapar också förutsättningar för nya fruktbara samarbeten, och som jag ser det gärna mellan etablerat näringsliv och nya entreprenörer, säger Annette Melander Berg, näringslivsdirektör i Helsingborgs stad.

 

 

Pressinformation

På Röda Kvarn kommer de deltagande entreprenörerna att vara på plats mellan kl 8.00-8.30 och svara på frågor om sina verksamheter.

På Radisson Blue Hotel kommer lokala entreprenörer ställa ut från klockan 13.00 och presentationerna drar igång klockan 15.00.

Om Sopact

Sopact är en accelerator för entreprenörer och organisationer som arbetar för att lösa sociala, kulturella och miljömässiga utmaningar. Acceleratorn är ett samverkansinitiativ mellan Lunds universitet, Helsingborgs stad och Tillväxtverket och pågår mellan 2016–2018. Med stöd från innovationsmyndigheten Vinnova, kommer SoPact från 2019 och framåt utveckla en lärprocess kring behovsdrivet stöd till social innovatörer tillsammans med Helsingborgs stad, Lunds universitet och Region Skåne. Lärprocessen kommer att utgå från fyra testmiljöer kring identifierade samhällsutmaningar inom frya förvaltningar i Helsingborgs stad. Projektet syftar till att ta fram metoder som ökar partnerskaps- och affärsrelationer mellan sociala entreprenörer och offentliga myndigheter och på så vis kan bidra med lösningar på komplexa samhällsutmaningar.

​www.sopact.org

Om #HBGTECH

#HBGTECH i Helsingborg är det största eventet för tech- och startupscenen i norra Skåne. Det syftar till att koppla ihop entreprenörer med investerare, visa lokala företag från olika acceleratorprogram och visa lokala talanger eller kreatörer samt intressera nya människor för entreprenörskap och teknik.

​www.hbgtech.se

Kontakt

Sopact

Emelie Dahlström
​Acceleratoransvarig
​​​emelie.dahlstrom@s​och.lu.se​
0709-991600

#HBGTECH

Alex Bastien
​Acceleratoransvarig
​​alex@thinkaccelerate.​com​
​0708-701606


SoPact Impact Day 11/12

Den 11 december bjuder Sopact in till en förmiddag kring kreativitet, innovation och transformation. Med denna SoPact Impact Day summerar vi tre års erfarenheter och lärdomar från att stötta 42 sociala entreprenörer i Skåne och blickar framåt i en tid där digital transformation och samskapande innovationsprocesser bidrar med lösningar på komplexa samhällsutmaningar.

Välkommen till anrika Röda Kvarn, där dagen inleds med kaffe och mingel och därefter ett samtal om entreprenörskap som motor för transformation och innovation i en föränderlig värld. I samtalet deltar Sara Damber, social entreprenör och grundare av stiftelserna Friends och Reach for ChangeStefan Ytterborn, serieentreprenör grundare av POC och CAKE, Sasa Farkas, social entreprenör och grundare till ApParkingspot, Joakim Jansson, en av grundarna till DigJourney och Annette Melander Berg, Näringslivsdirektör i Helsingborgs stad.

Efter fika och mingel med nya och gamla bekantskaper presenterar de sociala entreprenörer som deltagit i SoPacts acceleratorprogram i Helsingborg sina sociala företag.

Hoppas vi ses på Röda Kvarn!

 


Beräkning av värdeskapande

Pernilla Danielsson från PART gick igenom sociala utfallsberäkningar, en metod för att beräkna det ekonomiska värdet en insats skapar för samhället. Pernilla delade med sig av erfarenheter i deras arbete med psykisk hälsa bland barn och unga i Helsingborgs stad och hur det fungerar mer specifikt vid utfallsberäkningar. Vid dessa beräkningar involveras relevanta intressentgrupper och insatsens potential till förändring för gruppen värderas högt - för att på så vis ta reda på den effekten insatsen skapar för samhället.

 

 

”Hur värderar vi den data vi får in?” – Malin Arvidson

Under eftermiddagen fick vi lyssna in kring andra perspektiv på utvärdering och effektmätning av Malin Arvidson och Stig Linde, forskare på Socialhögskolan vid Lunds universitet, med stor erfarenhet av detta. Malins forskningsintresse behandlar bland annat utvärderingsmodeller anpassade för icke-vinstdriven och idéburen verksamhet som syftar av att fånga socialt värde. Under eftermiddagen presenterades bland annat exempel från Acacia och Barnrättsbyrån och hur de arbetat med att mäta den sociala nyttan som skapats för olika intressenter och samhället. Malin och Stig håller även i en uppdragsutbildning i form av en kurs i utvärdering av socialt arbete, som går att läsa mer om här.

”Lista dina intressenter och varför de är viktiga och på vilket sätt.” – Malin Arvidson

 

 

Stort tack till PART och till Malin och Stig vid Socialhögskolan för nya infallsvinklar och metoder för hur positiva samhällseffekter kan mätas, beräknas och utvärderas.


Sociala innovationer i framtidens smarta stad

Måndagen den 15 oktober arrangerade SoPact och Öresundskraft tillsammans ett samskapande idélab om framtidens hållbara och smarta stad. Under en dag träffades sociala entreprenörer, forskare, praktiker och tekniker tillsammans med Energimyndigheten för en gemensam idégenereringsprocess.

 

SoPact är ett samverkansinitiativ mellan Helsingborg stad, Lunds universitet och Tillväxtverket, med syfte att stötta sociala entreprenörer och främja social innovation. Idag driver SoPact ett acceleratorprogram där sociala entreprenörer under 12 veckor får möjlighet att utveckla och förbättra sina samhällsförbättrande affärsidéer

 

Vi verkar i gränslandet mellan akademi, privat, offentlig och idéburen sektor och faciliterar sektoröverskridande möten och innovationsprocesser. Med dagens idélab vill vi skapa möten mellan människor med olika perspektiv som vanligtvis inte möts för att tillsammans generera idéer till framtidens smarta och hållbara stad,säger Emelie Dahlström, acceleratoransvarig SoPact.

 

Öresundkraft erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar i Helsingborgs stad. Med den öppna Stadshubben tillhandahålls en basinfrastruktur för Internet of Things. I denna infrastruktur kan nya smarta lösningar för en energieffektiv och socialt hållbar stad testas och utvecklas.

 

En Stadshubb är en lokal infrastruktur med en teknik som kallasLoRaWANoch som möjliggör en mycket enkel och trygg radiobaserad kommunikation med sensorer både inomhus och utomhus över t ex en hel kommun. En basinfrastruktur för IoT helt enkelt. Stadshubbar enligt Helsingsborgskonceptet etableras nu över hela Sverige genom ett nationellt samarbete kallat StadshubbsAlliansen. Tillsammans med andra lokala stadsnät bygger vi en svensk infrastrukturstandard för IoT. På så sätt skapas förutsättningar för digitalisering och det smarta samhället. Genom samverkan skalas innovativa lösningar upp och bidrar till en mer hållbar och effektiv digitaliseringsprocess,säger Johan Nyström, Affärsutvecklare IoT, Öresundskraft

 

 

Dagen innehöll lokala nedslag i pågående smarta projekt inom Lunds universitet och Helsingborg stad så som en uppkopplad fimpräknare och elcyklar med sensorer. Idégenereringsprocessen spände bland annat över en tandemcykel för inkludering och tillgänglighet, en konkretiserad delningsekonomi med smarta skåp, en öppen och sensorbaserad kontorsmiljö samt ett digitalt och flexibelt system för feedback. Även Energimyndigheten var på plats för att ge en nationell utblick kring framtidens energianvändning och deras strategier för att tillsammans med olika sektorer uppnå de klimatpolitiska målen samt delta i eftermiddagens idélab.

 

 

Arbetet med sektorsstrategierna ska genom samverkan och samarbete katalysera branschernas drivkrafter till förändring. Det gäller att se samspelet i hela kedjan och skapa incitament på alla olika nivåer för att tillsammans kunna arbeta mot en hållbar och resurseffektiv energianvändning i hela samhället. Det är fantastiskt att i denna idélab vara kreativ och tillsammans diskutera fram nya samhällsförbättrande lösningar, det är så riktig samhällsnytta föds, säger Carl-Martin Johborg, programledare vid Energimyndigheten.

 

 

 Om SoPact

SoPact är en accelerator för entreprenörer och organisationer som arbetar för att lösa sociala, kulturella eller miljömässiga utmaningar. Acceleratorn är ett samverkansprojekt mellan Socialhögskolan på Campus Helsingborg, Helsingborgs stad och Tillväxtverket och pågår mellan 2016-2018. Projektets målsättning är att implementera ett acceleratorprogram som ger stöd åt 42 sociala företag som adresserar samhällsutmaningar och som verkar för en inkluderande, hållbar tillväxt i Skåne/Blekinge regionen. Några av de verksamheter som hittills har medverkat i acceleratorn är Familjen AB, Kompis Sverige, Sire Fastigheter och Local Food Nodes.

 

Om Öresundskraft

Vi är 400 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 125 000 kunder skapar vi smarta tjänster förresurseffektiv energianvändning och robust digital kommunikation, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, bredband, stadshubb för Internet of Things samt energitjänster lever vi vår vision: ”Energi för en bättre värld. Kraft för regionen”. www.oresundskraft.se

Kontakt
Emelie Dahlström
emelie.dahlstrom@soch.lu.se
0709-991600

 


Såhär finansierar du ditt sociala företag!

Tisdagen den 2 oktober anordnade SoPact  en heldag om finansiering av sociala företag tillsammans fem olika organisationer som på olika sätt verkar för att främja socialt entreprenörskap på lokal, regional och nationell nivå. Det blev dialog, erfarenhetsutbyte och konkreta tips kring hur man kan finansiera sitt sociala företag.

 

 

Vi fick äran att gästas av Sara Hugosson från Vinnova, var på plats för att berätta om regeringens strategi för sociala företag  och kopplingen till de 17 globala hållbarhetsmålen. Sara, liksom Rebecka Hinn från Tillväxtverket  såg en särskild potential i hur de globala målen ska bana väg för innovation som bidrar till positiva samhällseffekter i Sverige och i världen.

 

- Vi ser redan idag en tydlig trend där socialt entreprenörskap blir allt vanligare och en ökad förståelsen för att vi behöver tänka in alla aspekter - ekologisk, social och ekonomisk - i hållbart företagande. Det är mycket positivt! - säger Rebecka Hinn, Tillväxtverket

 

Svenska Postkodsstiftelsens generalsekreterare Marie Dahllöf gav en introduktion arbetet med att stärka idéburen sektor. Detta görs genom snabbt, flexibelt och kunnigt stöd till modiga och nytänkande aktörer som utmanar aktuella samhällsproblem och förmedlar tidsbestämda stöd till projekt.

Suzanne Norrby på Sten K. Johnsons stiftelse berättade om ambitionen att hjälpa dem som vågar ta nya vägar framåt och ge det nya och icke-beprövade en chans att uppmärksammas i större sammanhang. Avlsutningvis fick Alexandra Hvalgren från Visionsfonden chansen att berätta om världens bästa jobb, som idécoach för att tillsammans med stadens medborgare möjliggöra vision 2035 och framtidens mer skapande, pulserande, globala och gemensamma Helsingborgs stad.

 

 

 

En dag med mycket samlad klokskap, idérikedom och utmaningar och möjligheter kring hur vi tillsammans, med nya metoder och affärsmodeller kan lösa samhällets komplexa utmaningar.

Varmt tack till alla er som kom och lyssnade in dessa perspektiv på finansiering av sociala företag!


Testmiljöer för nya samhällslösningar i Helsingborg

Åtta nya sociala företag är antagna till SoPacts acceleratorprogram för sociala entreprenörer. Under tolv veckor fungerar SoPact som en agil lärprocess med rådgivning, kunskapsöverföring och testmiljöer där de sociala entreprenörerna kan utveckla sina lösningar på samhällets utmaningar.

 

SoPact är ett samverkansinitiativ mellan Socialhögskolan vid Lunds universitet, Helsingborgs stad och Tillväxtverket. Genom en samskapande designprocess erbjuder SoPact ett ramverk med metoder, arbetssätt och samverkansformer för att främja social innovation och entreprenörskap

 

- Med SoPact vill Helsingborgs stad stötta sociala entreprenörer och företag som kan vara med och bidra med lösningar på samhällsutmaningar, både lokalt och globalt. Acceleratorprogrammet är ett sätt att bygga kompetens och testa nya partnerskap och affärsmodeller som behövs i en föränderlig värld, säger Annette Melander Berg, näringslivsdirektör, Helsingborgs stad.

 

Höstens deltagande entreprenörer arbetar för att främja psykisk hälsa, tillgänglighet, hållbart mode och integration. Ett av de deltagande företagen är Peers Bridge som drivs av Faisal Abinali och Charbel Tawk. Peers Bridge har utvecklat en kompletterande integrationsmetodik som genom en interaktiv och kreativ utbildning på deltagarnas modersmål, ska främja gemensamma värderingar baserat på de globala målen för hållbar utveckling, Agenda 2030.

 

- Vi strävar emot att uppnå ett hållbart, inkluderade och mångsidigt samhälle och skapar förutsättningar för kulturell förståelse genom utbildningsmomenten på deltagarnas modersmål, säger Faisal Abinali medgrundare till Peers Bridge.

 

Jian Chen Jehpsson är grundare till Future Fashion Collective, en verksamhet som startades för att möjliggöra hållbara samarbeten mellan olika aktörer inom modeindustrin.

- Efter 4 år i modebranschen och med erfarenhet från produktion i Asien, vill jag använda mina lärdomar till att utveckla nya och långsiktigt hållbara sätt att producera kläder. Jag är väldigt glad över möjligheten att få utveckla min affärsmodell och mitt företag i SoPacts accelerator, säger Jian Chen Jehpsson, grundare av Future Fashion Collective.

 

Höstens acceleratorprogram genomförs tillsammans med olika förvaltningar inom Helsingborgs stad, studenter och forskare på Campus Helsingborg samt idéburen och privat sektor. Detta för att främja samverkan och samskapande mellan olika sektorer i samhället, i linje med regeringens strategi för socialt företagande som presenterades i mars 2018. SoPacts acceleratorprogram för sociala entreprenörer avslutas med Impact Day den 11 december på Röda Kvarn i Helsingborg.​

 

Acceleratorprogrammets deltagare

Psykbussen – En gränsöverskridande mötesplats på samhällets arenor som torg, arbetsplatser, skolor och marknader. Ombord finns egenerfarna och profession. Genom att lyssna, informera och dela med sig ges hopp om återhämtning till psykisk hälsa.

Timely Consulting – Uppdraget är att öka servicebranschen medvetenhet om att kunder med funktionsvariationer är en viktig potentiell konsumentgrupp. Rekommendationer om fysisk och social tillgänglighet betonar tidens betydelse i serviceprocesser och ger företag och kund nya möjligheter att tillsammans utveckla funktionella servicemiljöer.

Altenius Social Innovation – Möter upp det växande samhällsproblemet ensamhet med:
- Aktivitetssajten och sociala nätverket CityPolarna underlättar för människor att umgås över fritidsaktiviteter IRL. Med sin vision om den socialt attraktiva staden stödjer Attrain kommuner och näringsliv att attrahera och behålla kompetens och arbetskraft.

MyEsteeme – Att ge våra barn bra grundvärderingar om alla människors lika värde och att man duger precis som man är, är viktiga byggstenar i en mer långsiktig vision om ett bättre och mer jämställt samhälle där alla får samma möjligheter oavsett kön, bakgrund eller religion. MyEsteemes verktyg erbjuder förslag på aktiviteter som syftar till att förhindra diskriminering och trakasserier mellan barnen genom att uppmuntra till likabehandling och bra självkänsla.

Future Fashion Collective – Framtidens mode bör vara cirkulärt, hållbart, och rättvist. ​Future Fashion Collective främjar kunskapsdelning och samarbete mellan modeföretag, leverantörer, designers, myndigheter och konsumenter. Erbjuder konsulttjänster inom hållbarhet samt arrangerar och driver konsumentkampanjer.

​Peers Bridge Utvecklar en framgångsrik och innovativ integrationsmetodik som kompletterar nuvarande insatser genom att införliva de globala målen som gemensamma värderingar mellan nya och etablerade svenskar för ett mångsidigt blomstrande samhälle. Uppdraget är att främja ett inkluderande och mångsidigt samhälle mot hållbarhet genom interaktiva och kreativa utbildningsverkstäder.

PsyApp – Ett projekt inom området psykisk ohälsa. Mentorer ger råd samt stöd till patienter under rehabilitering. Dessa mentorer är personer med egen erfarenhet av psykisk sjukdom. Kommunikationen sker digitalt via en app i telefonen eller videosamtal på datorn.

Viable Mindset och ​Mindkicker Motverkar och förebygger stressrelaterade sjukdomar som utanförskap, utbrändhet, depression eller ångest. Genom kunskap, träning och erfarenheter sprids en innovation som går att nyttja och göra livskvaliteten bättre och hållbar för hela världens befolkning.

 

SoPact är en accelerator för entreprenörer och organisationer som arbetar för att lösa sociala, kulturella eller miljömässiga utmaningar. Acceleratorn är ett samverkansprojekt mellan Socialhögskolan på Campus Helsingborg, Helsingborgs stad och Tillväxtverket och pågår mellan 2016-2018. Projektets målsättning är att implementera ett acceleratorprogram som ger stöd åt 42 sociala företag som adresserar samhällsutmaningar och som verkar för en inkluderande, hållbar tillväxt i Skåne/Blekinge regionen. Några av de startups som hittills har medverkat i acceleration är Familjen AB, Kompis Sverige, Sire Fastigheter och Local Food Nodes.

SoPacts styrgrupp består av Annette Melander Berg, näringslivsdirektör Helsingborgs stad, Emma Frank Landgren, näringslivsutvecklare, Niklas Sommelius, stabschef vård- och omsorgsförvaltningen, Helsingborgs stad, Dinah Åbinger, socialdirektör, Helsingborgs stad, Tony Mufic, utbildningsdirektör, Helsingborgs stad, Jesper Theander, arbetsmarknadsdirektör, Helsingborgs stad, Marcus Knutagård, biträdande prefekt, Socialhögskolan vid Lunds universitet och Annika Olsson, rektor vid Campus Helsingborg, Lunds universitet.

Kontakt:
Emelie Dahlström
Acceleratoransvarig SoPact
0709-991600


Vikten av ett starkt varumärke!

Genom att positionera och paketera berättelser, ta fram huvudmålgrupper och huvudbudskap samt att hitta den röda tråden mellan affären och kommunikationen - byggs ett starkt varumärke upp. Men vad är egentligen vikten av detta och hur går det till i praktiken?

För att svara på detta har Sopact den 9 oktober bjudit in Maria Fabricius och Caroline Lidman, grundare av PR-byrån Number10, en byrå som verkar i gränslandet mellan kommunikation, teknik och kreativitet. Number10 arbetar strategiskt med kommunikation, opinionsbildning, marknads-PR och person-PR med ambitionen att utmana daterade kommunikationsmodeller genom att hitta ett inkluderande och prestigelöst grepp kring idéskapande.

Båda har mångårig erfarenhet av att bygga varumärken och driva frågeställningar för att öka kännedom och engagemang. De har även agerat rådgivare, coachat grundare samt entreprenörer i sociala medier och paketerat hjärtefrågor och målgruppsanpassade budskap.

Caroline Lidman har varit kursansvarig på Berghs School of Communication och släppt två böcker. Nästa år är hon åter bokaktuell igen, denna gång med en bok om bolagsbygge, varumärkespaketering och sälj. Maria Fabricius föreläser om kommunikation på Berghs School of Communication och är kommunikativ rådgivare i hennes roll som styrelseledamot i ideella föreningen Kodcentrum. Hon är också medgrundare av det politiska initiativet Open Act.

På Sopact jobbar vi för att främja social innovation och socialt entreprenörskap. Det gör vi genom ett acceleratorprogram för entreprenörer och verksamheter som adresserar sociala, kulturella eller miljömässiga utmaningar i samhället. Acceleratorn är ett samverkansprojekt som finansieras av Socialhögskolan vid Lunds universitet på Campus Helsingborg, Helsingborgs stad och Tillväxtverket och pågår mellan 2016 – 2018. För mer information: www.sopact.org

Tid: 9/10 kl 09.00
Plats: Helsingborgen

Mer information och anmälan här.

Följ oss gärna på Facebook!


Finansiera ditt sociala företag!

Välkommen den 2 oktober till en eftermiddag med samtal, utbyte och konkreta tips kring finansiering av sociala företag!

I mars presenterade regeringen sin strategi för socialt företagande med syfte att främja på social innovation. Sociala innovationer handlar om att möta samhällsutmaningar med nya idéer och lösningar som höjer kvaliteten på och förbättrar samhällets tjänster till medborgarna. Det kan handla om samhällsfrågor som integration, utbildning, miljö och jämställdhet. Det finns flera olika aktörer som med kunskap och finansiering stöttar uppstart och utveckling av sociala företag. SoPact som är en accelerator för sociala entreprenörer och ett samverkansinitiativ mellan Helsingborgs stad, Lunds universitet och Tillväxtverket är en sådan aktör.

För att lära sig mer om regeringens strategi för socialt företagande och kring vilken finansiering det går att få vid uppstart och vidareutveckling av sociala företag har vi på SoPact bjudit in en rad aktörer som på olika vis jobbar med finansiering. Denna eftermiddag vänder sig till dig som vill veta mer om finansiering av socialt företagande.

Vi bjuder in till dialog, erfarenhetsutbyte och konkreta tips från innovationsmyndigheten Vinnova, Tillväxtverket, Svenska Postkodstiftelsen, Sten K Johnsons stiftelse och Visionsfonden.

 

PROGRAM

13.00 — Introduktion till Vinnova och regeringens strategi för socialt företagande med Sara Hugosson, Vinnova

13.15 — TIllväxtverkets stöd till socialt företagande med Rebecka Hinn, Tillväxtverket

13.30 — Så främjar Svenska Postkodstiftelsen socialt entreprenörskap med Marie Dahllöf, Svenska Postkodstiftelsen

13.45 — Innovation och socialt entreprenörskap i Skåne! Med Suzanne Norrby, Sten K Johnsons stiftelse

14.00 — Så kan du testa din idé i Helsingborg med Alexandra Hvalgren, Visionsfonden

14.15 — Paus

14.30 — Samtal, dialog och erfarenhetsutbyte

15.00 -17.00 — Mingel och fortsatt dialog

OBS! Begränsat antal platser, anmälan sker här!

Varmt välkommen önskar teamet på på Sopact!